Przetargi - archiwum

Wymagania dotyczące artykułów spożywczych dostarczanych do produkcji posiłków w placówce przedszkolnej

Wymagania

dotyczące artykułów spożywczych

dostarczanych do produkcji posiłków w placówce przedszkolnej

Pieczywo

- pieczywo razowe lub pełnoziarniste ( żytnie , pszenne, mieszane)

Przetwory mięsne

-zawierające co najmniej 70 % mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100g produktu gotowego do spożycia.

Mleko

-bez dodatku cukrów i substancji słodzących.

Produkty mleczne ( jogurt, ser twarogowy )

-zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100g/mi produktu gotowego do spożycia,

-bez dodatku substancji słodzących,

-zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100g/mi produktu gotowego do spożycia.

Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe

-bez dodatków cukrów i substancji słodzących,

-o niskiej zawartości sodu/soli tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100g lub na 100ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli , tj. obniżenie zawartości sodu lub lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem pieczywa o zawartości sodu nie więcej niż 450 mg w 100g produktu gotowego do spożycia.

Warzywa

-surowe lub przetworzone , z wyłączeniem warzyw suszonych,

-bez dodatku cukrów i substancji słodzących,

-w przypadku przetworzonych - o niskiej zawartości sodu/soli tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100g lub na 100ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli , tj. obniżenie zawartości sodu lub lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak kapusta kwaszona oraz kwaszone ogórki,

-przygotowane do bezpośredniego spożycia,

-w całości lub podzielone na porcje, jeżeli istnieją możliwości, to w opakowaniach jednostkowych.

Owoce

-surowe lub przetworzone, z wyłączeniem owoców suszonych,

-bez dodatku cukrów i substancji słodzących,

-przygotowane do bezpośredniego spożycia,

-w całości lub podzielone na porcje, jeżeli istnieją możliwości, to w opakowaniach jednostkowych.

Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona

-bez dodatku cukrów i substancji słodzących, soli oraz tłuszczu,

-w opakowaniach jednostkowych, w porcji nieprzekraczającej 100g.

Soki owocowe

-bez dodatku cukrów i substancji słodzących.

Przeciery warzywne

-bez dodatku cukrów i substancji słodzących,

-bez dodatku soli.

Woda

-naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa, w opakowaniach jednostkowych.

 

Dodatki do potraw ( ketchup )

-do którego zużyto nie mniej niż 120g pomidorów do przygotowania 100g produktu gotowego do spożycia.

 

 

 

 

 

_______________________                                                        _______________________

(podpis Dostawcy )                                                                           ( podpis Zamawiającego )

Rejestr zmian

Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 23 listopada 2015 12:30
Dokument wprowadzony do BIP przez: Mariola Michalska
Ilość wyświetleń: 1138
23 listopada 2015 12:30 (Mariola Michalska) - Dodanie dokumentu. (Dokument opublikowany)