Wymagania
dotyczące artykułów spożywczych
dostarczanych do produkcji posiłków w placówce przedszkolnej
Pieczywo
- pieczywo razowe lub pełnoziarniste ( żytnie , pszenne, mieszane)
Przetwory mięsne
-zawierające co najmniej 70 % mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100g produktu gotowego do spożycia.
Mleko
-bez dodatku cukrów i substancji słodzących.
Produkty mleczne ( jogurt, ser twarogowy )
-zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100g/mi produktu gotowego do spożycia,
-bez dodatku substancji słodzących,
-zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100g/mi produktu gotowego do spożycia.
Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe
-bez dodatków cukrów i substancji słodzących,
-o niskiej zawartości sodu/soli tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100g lub na 100ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli , tj. obniżenie zawartości sodu lub lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem pieczywa o zawartości sodu nie więcej niż 450 mg w 100g produktu gotowego do spożycia.
Warzywa
-surowe lub przetworzone , z wyłączeniem warzyw suszonych,
-bez dodatku cukrów i substancji słodzących,
-w przypadku przetworzonych - o niskiej zawartości sodu/soli tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100g lub na 100ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli , tj. obniżenie zawartości sodu lub lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak kapusta kwaszona oraz kwaszone ogórki,
-przygotowane do bezpośredniego spożycia,
-w całości lub podzielone na porcje, jeżeli istnieją możliwości, to w opakowaniach jednostkowych.
Owoce
-surowe lub przetworzone, z wyłączeniem owoców suszonych,
-bez dodatku cukrów i substancji słodzących,
-przygotowane do bezpośredniego spożycia,
-w całości lub podzielone na porcje, jeżeli istnieją możliwości, to w opakowaniach jednostkowych.
Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona
-bez dodatku cukrów i substancji słodzących, soli oraz tłuszczu,
-w opakowaniach jednostkowych, w porcji nieprzekraczającej 100g.
Soki owocowe
-bez dodatku cukrów i substancji słodzących.
Przeciery warzywne
-bez dodatku cukrów i substancji słodzących,
-bez dodatku soli.
Woda
-naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa, w opakowaniach jednostkowych.
Dodatki do potraw ( ketchup )
-do którego zużyto nie mniej niż 120g pomidorów do przygotowania 100g produktu gotowego do spożycia.
_______________________ _______________________
(podpis Dostawcy ) ( podpis Zamawiającego )
Realizacja: IDcom.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2025 Przedszkole Samorządowe w Górnej Grupie